31.4 C
Tokyo

Γκινκάκου-τζι, ο Ναός του Ασημένιου Περιπτέρου

Δεν έχει τη χρυσή μεγαλοπρέπεια του Κινκάκου-τζι, όμως αντίθετα με τον μεγάλο «συγγενή» του, το Ασημένιο Περίπτερο έχει επιβιώσει αλώβητο στους αιώνες από πυρκαγιές, σεισμούς και πολέμους (έχουν γίνει μόνο εργασίες ανακαίνισης για τη συντήρησή του). Και εδώ δεν θα δείτε πουθενά ασήμι, μάλλον ονομάστηκε έτσι ως αντιπαραβολή με το Χρυσό Περίπτερο. Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή που έχει να κάνει με την αντανάκλαση του φεγγαριού στο πάνω μέρος του που ήταν καλυμμένο με μαύρη λάκα, προσδίδοντας ένα ασημί χρώμα.

Το 1482 ο Ασικάγκα Γιοσιμάσα (1436-1490), 8ος σόγκουν του Σογκουνάτου Ασικάγκα και εγγονός του σόγκουν Ασικάγκα Γιοσιμίτσου (δημιουργού του Χρυσού Περιπτέρου), έχτισε εδώ όταν “συνταξιοδοτήθηκε” έπαυλη που μετά το θάνατό του το 1490 μετατράπηκε σε ναό Ζεν.

Ο Γκινκάκου-τζι (銀閣寺), ο Ναός του Ασημένιου Περιπτέρου, βρίσκεται στο ανατολικό Κιότο, περίπου 40 λεπτά με το λεωφορείο από το Σταθμό του Κιότο. Ανήκει στη σέκτα Ρινζάι του βουδισμού Ζεν και η επίσημη ονομασία του είναι Τζισότζι.

 

Φωτογραφίες: Junko Nagata © IAPONIA.GR

Χάρτης με τα κτίρια και τους κήπους του Γκινκάκου-τζι.
Ο κήπος που ονομάζεται «Θάλασσα της Ασημένιας Άμμου» με το χαρακτηριστικό κώνο από άμμο. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το τι αντιπροσωπεύει, μία από αυτές παραπέμπει στο Φούτζι-σαν, κάποια άλλη στο φεγγάρι που αντανακλάται σε λίμνη όπως φαίνεται από το Ασημένιο Περίπτερο.
Μέσα στο Ασημένιο Περίπτερο που είναι κλειστό για το κοινό, υπάρχει ένα άγαλμα της θεότητας Κάννον. Η επίσημη ονομασία του Περιπτέρου είναι Κάννον-ντεν.

Το Τόκουντο στην άκρη της λιμνούλας χτίστηκε το 1486 και είναι το ένα από τα δύο κτίρια (το άλλο είναι το Ασημένιο Περίπτερο) που διασώζεται μέχρι σήμερα στην αρχική του μορφή.

Άποψη του Γκινκάκου-τζι

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ