27.8 C
Tokyo

Ιμάντο Τζίντζα: Μανέκι Νέκο και προσευχή για να βρείτε το ιδανικό σας ταίρι

Δεν είναι τόσο διάσημος όσο οι ανταγωνιστές του (ο Τόκιο Νταϊτζίνγκου στα προξενιά και ο Γκότοκου-τζι στις μανέκι νέκο). Όμως στον Ιμάντο Τζίντζα (今戸神社) οι επισκέπτες μπορούν να έχουν και τα δύο μαζί. Και να προσευχηθούν για να βρουν το ταίρι τους για έναν ευτυχισμένο γάμο αλλά και να έχουν καλή τύχη από τις μανέκι νέκο. Στον ναό λατρεύεται το αρχετυπικό σιντοϊστικό ζευγάρι, ο Ιζανάκι και η Ιζανάμι, που, κατά τη σιντοϊστική μυθολογία, με την ένωσή τους γέννησαν τα νησιά του ιαπωνικού αρχιπελάγους και ο Φουκουροκουτζού, ένας από τους επτά θεούς της καλής τύχης (Σίτσι-φουκουτζίν). Ο ναός είναι επίσης αφιερωμένος στο θεοποιημένο Αυτοκράτορα ‘Οοτζιν (応神天皇).
Ιδρύθηκε το 1063 από τον ξακουστό σαμουράι Μιναμότο νο Γιοριγιόσι και τον γιο του, Μιναμότο νο Γιοσίιε, προς τιμήν του θεού του πολέμου Χατσίμαν στον οποίο προσεύχονταν για νικηφόρες μάχες. Όπως πολλοί άλλοι ναοί, καταστράφηκε και στο Μεγάλο Σεισμό του Κάντο του 1923 και στους βομβαρδισμούς του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο σημερινός ναός ανοικοδομήθηκε το 1971.

Ο Ιμάντο Τζίντζα διεκδικεί την καταγωγή των μανέκι νέκο όπως και ο βουδιστικός ναός Γκότοκου-τζι στην Σεταγκάγια. Εδώ ο μύθος λέει ότι το 1852 μια φτωχή ηλικιωμένη γυναίκα που ζούσε στην περιοχή αναγκάστηκε να αφήσει τη γάτα της να φύγει επειδή δεν μπορούσε πλέον να την ταΐζει. Το ίδιο βράδυ η γάτα εμφανίστηκε στο όνειρό της λέγοντάς της να φτιάξει κεραμικά με την εικόνα της και θα της έφερναν καλή τύχη. Η γυναίκα ακολουθώντας την προτροπή της γάτας, έφτιαξε κεραμικές γάτες (τις περιόδους Έντο και Μέιτζι η περιοχή ήταν γνωστή για τα κεραμικά της) και τις πουλούσε δίπλα στο τορίι (πύλη) του Ασακούσα Τζίντζα. Γρήγορα έγιναν ανάρπαστες και η ηλικιωμένη γυναίκα σώθηκε από τη φτώχεια.
O ισχυρισμός για την καταγωγή των μανέκι νέκο είναι σχετικά πρόσφατος και μάλλον προστέθηκε στη δημοτικότητα που απέκτησε ο ναός ως σημείο προσευχής για ευτυχισμένες σχέσεις. Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, οι μανέκι νέκο απεικονίζονται και μαζί σαν ζευγάρι.

Ο Ιμάντο Τζίντζα βρίσκεται στην περιοχή Ιμάντο του δήμου Τάιτο, περίπου 15 λεπτά από το σταθμό της Ασακούσα. Στους ξένους τουρίστες είναι μάλλον άγνωστος – δεν συμπεριλαμβάνεται σε πολλούς τουριστικούς οδηγούς – αν και βρίσκεται κοντά στο ναό Σενσότζι της Ασακούσα, του πιο τουριστικού μέρους στο Τόκιο.

Φωτογραφίες: Junko Nagata © IAPONIA.GR

Πολλοί επισκέπτες έρχονται στο ναό με τις παραδοσιακές άμαξες “Τζίνρικι-σα” (人力車) που παίρνουν συνήθως μπροστά από την Καμιναριμόν την πύλη του ναού Σενσότζι. Εδώ ο αμαξάς περιμένει κρατώντας τις τσάντες τους, δύο κοπέλες που προσευχήθηκαν.
Η φωτογραφία με το ζευγάρι είναι από μια ρομαντική τηλεοπτική σειρά με τίτλο “η αγάπη θα συνεχισθεί για πάντα”.
Στις ξύλινες πλάκες “έμα” οι πιστοί γράφουν ευχές για να βρουν το ιδανικό ταίρι που θα τους χαρίσει έναν ευτυχισμένο γάμο.

Ο νιπτήρας για το τελετουργικό πλύσιμο των πιστών.

Ομικούτζι

Και ποτιστήρια μανέκι νέκο.
Δεξιά ένα μνημείο για τον ξακουστό σαμουράι Σότζι Οκίτα ο οποίος το 1868 άφησε την τελευταία του πνοή στον Ιμάντο Τζίντζα. Ο Οκίτα ήταν μέλος της Σινσενγκούμι, μιας ειδικής ομάδας σαμουράι που δημιουργήθηκε στο Κιότο ως αστυνομία στην υπηρεσία των Σόγκουν της περιόδου Μπακουμάτσου (1853-1868).

 

ΧΑΡΤΗΣ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ