Κισό Τζίντζα (気象神社) είναι το μοναδικό σιντοϊστικό ιερό στην Ιαπωνία για τον καιρό (κισό 気象 σημαίνει καιρός – μάλλον θα τον ξέρετε ως τένκι 天気, τη λέξη που χρησιμοποιείται γενικά. Η λέξη κισό έχει λόγια χρήση). Το ιερό είναι αφιερωμένο στη θεότητα (κάμι) Γιαγκοκόρο Ομοϊκάνε νο Μικότο (八意思兼命) που ελέγχει τα 8 καιρικά φαινόμενα: Ηλιοφάνεια, συννεφιά, βροχή, άνεμο, κεραυνό, παγωνιά, χιόνι, ομίχλη.
Αρκετοί άνθρωποι έρχονται εδώ για να προσευχηθούν να έχει καλό καιρό κάποιες σημαντικές ημερομηνίες, όπως την ημέρα του γάμου τους ή άλλων εκδηλώσεων και υποχρεώσεων, τις ημέρες που θα ταξιδέψουν, την περίοδο του χανάμι, εκδρομές για πικ-νικ κ.α. Φυσικά έρχονται και οι αμε οτόκο (雨男, άνδρας τη βροχής) και αμε όννα (雨女, γυναίκα της βροχής) όπως αποκαλούν στην Ιαπωνία αυτούς που όπου πάνε φέρνουν τη βροχή, για να γιατρευτούν από αυτήν τη «γκαντεμιά». Αν και όπως γράφει στην ιστοσελίδα του ναού δεν υπάρχει κάποια ειδική προσευχή για την περίπτωσή τους, τους προτρέπει να γράψουν την ευχή στις έμα-γκέτα (θα τις δείτε παρακάτω) και να αγοράσουν φυλακτά. Έρχονται ακόμα και υποψήφιοι για να ζητήσουν «θεϊκή βοήθεια» στις πολύ δύσκολες εξετάσεις για την άδεια μετεωρολόγου! (συνήθως μόνο το 4% των διαγωνιζομένων καταφέρνει να περάσει τις εξετάσεις).
Το ιερό ιδρύθηκε στη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου από την Μετεωρολογική Υπηρεσία του Αυτοκρατορικού Στρατού μέσα στις εγκαταστάσεις της που βρίσκονταν κοντά στη σημερινή τοποθεσία. Όταν με το τέλος του πολέμου η υπηρεσία διαλύθηκε, μεταγκαταστάθηκε εκεί που βρίσκεται σήμερα, στους χώρους του ναού Κοέντζι Χικάουα (高円寺氷川神社) στην περιοχή Κοέντζι του δήμου Σουγκινάμι στο Τόκιο. Απέχει περίπου 5 λεπτά με τα πόδια από τον σταθμό Κοέντζι (高円寺駅).
Φωτογραφίες: Junko Nagata ©IAPONIA.GR
Στην είσοδο υπάρχει ένας ηλεκτρονικός πίνακας με τα κλιματικά δεδομένα την ημέρας όπως θερμοκρασία, υγρασία, ένταση και διεύθυνση ανέμου, πίεση.



Εδώ οι ξύλινες πινακίδες «έμα» (όπου οι πιστοί γράφουν τις επιθυμίες και τα αιτήματά τους προς τους θεούς) μοιάζουν με τα παραδοσιακά ξύλινα σανδάλια «γκέτα». Παλιά, τα παιδιά συνήθιζαν να παίζουν ένα παιχνίδι για να προβλέψουν τον καιρό ρίχνοντας τη γκέτα – αν προσγειωνόταν κανονικά όπως φοριούνται, ο καιρός θα ήταν καλός. Αν προσγειωνόταν ανάποδα ήταν σημάδι κακοκαιρίας.
Οι χρησμοί Ομικούτζι
Ο νιπτήρας για την τυπική κάθαρση που είναι γνωστή ως «τεμίζου» ή «τσόζου» (πλύσιμο των χεριών και του στόματος ως ενός είδους καθαρμού, για να προσεγγίσει κανείς τη θεότητα του ναού καθαρός). Στην κάτω φωτογραφία φαίνεται ο τρόπος πλυσίματος με τις ειδικές κουτάλες που όμως εξαιτίας του κορονοϊού δεν υπάρχουν και το πλύσιμο γίνεται μόνο με τα χέρια.

To 2023 ανεγέρθηκε στον κήπο το άγαλμα της Μίκε-σαν, μιας τρίχρωμης γάτας (三毛猫, μικενέκο) που ζούσε εκεί από το 1998 μέχρι το θάνατό της το 2007 και την θεωρούσαν φύλακα του ιερού.

ΧΑΡΤΗΣ