7.5 C
Tokyo

Το Κάστρο Ουέντα

Το Κάστρο Ουέντα (上田城, Ουέντα-τζο) είναι 27ο στον κατάλογο με τα 100 σπουδαιότερα κάστρα της Ιαπωνίας. Βρίσκεται στην πόλη Ουέντα του νομού Ναγκάνο, 190 χλμ από το Τόκιο. Η πόλη έχει συνδέσει το όνομά της με τους ξακουστούς σαμουράι του Οίκου των Σανάντα που κυριαρχούσαν στην περιοχή την ταραχώδη εποχή που οι εμφύλιοι πόλεμοι μάστιζαν την Ιαπωνία (15ος-16ος αιώνας). Χτίστηκε το 1583 από τον επικεφαλής του Οίκου, Σανάντα Μασαγιούκι (1547 -1611) και πατέρα του Σανάντα Γιουκιμούρα ενός από τους ικανότερους πολεμιστές που έχει να επιδείξει η ιαπωνική ιστορία (από κάποιους έχει χαρακτηριστεί ως ο καλύτερος πολεμιστής της Ιαπωνίας).
Το κάστρο είναι γνωστό για το κατόρθωμα του Σανάντα Μασαγιούκι να αποκρούσει όχι μία, αλλά δύο φορές, το 1585 και το 1600, τις επιθέσεις των Τοκουγκάουα, προξενώντας τους μεγάλες απώλειες. Μάλιστα τη δεύτερη φορά καθυστέρησε το στρατό του Τοκουγκάουα Χιντετάντα που δεν κατάφερε να φτάσει εγκαίρως και να συνεισφέρει στην καθοριστική μάχη της Σεκιγκαχάρα. Μετά τη μάχη οι νικητές έκαψαν το κάστρο και ο έλεγχος της περιοχής δόθηκε στον Σανάντα Νομπουγιούκι (που είχε πολεμήσει στο πλευρό των Τοκουγκάουα ενάντια στον πατέρα και τον αδερφό του) ο οποίος αφού έλαβε αρνητική απάντηση στο αίτημά του να το ανοικοδομήσει, μετατέθηκε σε άλλη περιοχή. Το 1622 το Σογκουνάτο Τοκουγκάουα έδωσε τον έλεγχο του κάστρου στον Οίκο των Σενγκόκου που έχτισε επτά πύργους-φυλάκια (櫓, γιαγκούρα) και δύο πύλες. Από το 1706 μέχρι το τέλος της περιόδου Έντο ήταν υπό τον έλεγχο του Οίκου των Ματσουντάιρα.

Αντίθετα με τα περισσότερα γνωστά ιαπωνικά κάστρα, το Κάστρο Ουέντα δεν φαίνεται να είχε κεντρικό πύργο (天守, τένσου).

Με την Αποκατάσταση Μέιτζι και το τέλος της φεουδαρχίας το κάστρο διαλύθηκε. Έμεινε μόνο ο δυτικός πύργος και πέτρινες επάλξεις. Κάποιοι πύργοι μεταφέρθηκαν έξω από το κάστρο και ο χώρος μετατράπηκε σε πάρκο. Το 1949, δύο πύργοι επανατοποθετήθηκαν στην αρχική τους θέση και τη δεκαετία του 1990 ανοικοδομήθηκε η ξύλινη ανατολική πύλη.

Σήμερα μέσα στο πάρκο, εκτός από τα απομεινάρια του κάστρου υπάρχει το σιντοϊστικό ιερό Σανάντα και το μουσείο της Ουέντα που δυστυχώς δεν προλάβαμε να επισκεφτούμε (μπορείτε να δείτε εδώ τη συλλογή του).

Κάθε χρόνο στα τέλη Απριλίου διοργανώνεται το εντυπωσιακό Σανάντα Ματσούρι που αναπαριστά το δοξασμένο παρελθόν των Σανάντα, με παρέλαση πλήθους κόσμου ντυμένου με πανοπλίες σαμουράι, επιδείξεις μάχης κ.α. (δείτε ένα σχετικό βίντεο εδώ).
Νωρίτερα, στις αρχές Απριλίου γιορτάζεται η ανθοφορία των περίπου χιλίων ανθισμένων κερασιών που δημιουργούν ένα πανέμορφο τοπίο. Ανάλογο ματσούρι διοργανώνεται στις αρχές Νοεμβρίου για να γιορταστεί το Φθινόπωρο, όταν το πάρκο ντύνεται στα κιτρινοκόκκινα χρώματα.

Ο δυτικός πύργος χτίστηκε μεταξύ του 1626 και 1628 και είναι το μοναδικό κτίριο που έμεινε στο κάστρο από την περίοδο Έντο (1603-1868).

Κάο-χαμέ (φωτογραφικά θεματικά σταντ με τρύπες για τα πρόσωπα) με τους Σανάντα έξω από την κεντρική πύλη. Στη μέση ο Σανάντα Γιουκιμούρα (1567-1615), ανάμεσα στον νταϊμιό πατέρα του, Σανάντα Μασαγιούκι (1547 -1611) και τον παππού του, Σανάντα Γιουκιτάκα (1512-1574).

O Σανάντα Γιουκιμούρα σε νεαρή ηλικία

Το πάρκο με φθινοπωρινά χρώματα, στα τέλη Οκτωβρίου

Το Κάστρο Ουέντα απέχει περίπου 12 λεπτά με τα πόδια από τον Σταθμό Ουέντα. Η πόλη απέχει 90 λεπτά από τον Σταθμό του Τόκιο με το σινκάνσεν (Hokuriku Shinkansen).

O Σταθμός της Ουέντα
Κατεβαίνοντας από το τρένο γίνεται αμέσως αντιληπτή η πανταχού παρουσία των σαμουράι Σανάντα

Φωτογραφίες: Junko Nagata ©IAPONIA.GR

ΧΑΡΤΗΣ

Ο επίσημος ιστότοπος του Κάστρου Ουέντα

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ